We merken het niet snel op als we het zelf doen en het is zeker niet gemakkelijk om van deze gewoonte af te komen. Op het moment dat anderen het doen, herkennen we het echter direct.
Bijvoorbeeld wanneer je een vraag stelt, zoals: “Hoe gaat het met het project?” en iemand begint te ratelen:
“Ja,hetprojecthadeenpaarproblemen,maarTobiaszegtdathijdecomputeropnieuwzalopstartenen…”
Razendsnel praten is een veel voorkomend teken van stress. Tot op zekere hoogte kan het de mensen om je heen veel energie geven als je het tempo er goed inhoudt. Op het moment echter dat je voor langere tijd in sneltreinvaart praat, ben je je publiek snel kwijt.
Waarom praten we te snel en hoe los je dat op? En misschien nog wel belangrijker: “Doe ik het?”
Lees verder om meer te weten te komen over deze Coachkaart: Veel te snel praten.
Wij geven je drie praktische tips die je zullen helpen om beter begrepen te worden en tegelijkertijd je impact zullen vergroten.
Praat ik te snel?
Te snel praten is zelden een bewuste keuze. Dit maakt het ook moeilijk om te weten wanneer je alle woorden aan elkaar breit.
Als je gestrest bent:
- Spreek je soms minder krachtig
- Verhoog je onbewust je toonhoogte
- Vergeet je regelmatig om belangrijke punten te benadrukken
- Articuleer je vaak minder goed, en als gevolg daarvan,
- Kan je minder geloofwaardig overkomen.
Kort samengevat: te snel praten zorgt dat je moeilijker te begrijpen bent, wat bijna altijd afbreuk doet aan de impact van een boodschap.
En dit is nou juist het tegenovergestelde van wat je wilt. In een werkomgeving is het eigenlijk de bedoeling dat informatie bijdraagt aan een succesvolle afstemming en samenwerking; om juist niet verwarrend over te komen.
Waarom stress zorgt dat je te snel gaat spreken
Zoals ik al zei in een eerdere blog over de Coachkaart: Je gevoel voor humor verliezen worden stressreacties gekenmerkt door een flinke dosis adrenaline. Dit is het natuurlijke ‘vecht- of-vlucht-hormoon’ van het lichaam. Vroeger zorgde dit hormoon ervoor dat onze voorouders snel konden reageren en instinctief snel konden handelen ter zelfverdediging.
Met andere woorden, het zet onze hersenen en ons lichaam in de hoogste versnelling. En wanneer onze hersenen sneller werken, doet onze mond dat ook.
We voeren vaak fysiek het tempo op. Door sneller te lopen, sneller te gebaren en onze woorden komen eruit op een manier die voor ons prima lijkt, maar voor anderen onverstaanbaar blijkt. Op die momenten gaan we ervan uit dat de luisteraars onze gedachtegang volgen. In werkelijkheid blijken deze echter geen idee te hebben van wat er nu eigenlijk gezegd is.
Dus, hoe kun je langzamer praten en zorgen dat je begrepen wordt?
Drie oefeningen om mensen die rap van tong zijn te helpen om het tempo eruit te halen
Als interactiespecialist heb ik een paar praktische oefeningen die ik vaak voorleg aan kandidaten, coachees of trainees die moeite hebben om hun verhaal goed over te brengen.
Als HR-professional, coach of trainer zul je merken dat deze 3 tips op een eenvoudige manier anderen kunnen helpen om hun punt duidelijk te maken, duidelijkheid te scheppen, en het belang van hun boodschap te benadrukken.
1. Gebruik een geheugensteuntje
Net zoals een Post-It je helpt herinneren aan boodschappen, kan een fysiek voorwerp een handig geheugensteuntje zijn om het wat rustiger aan te doen. Het is een heel eenvoudig trucje dat erg effectief kan werken – pak gewoon iets van je bureau, kantoor of werkruimte en leg het naast je of voor je voordat je in gesprek gaat.
Als je een flesje water meeneemt naar een vergadering of presentatie, kan je dat naast geheugensteuntje ook gebruiken als manier om vaker tussentijds te stoppen. Door af een toe een slok te nemen zorg je voor meer natuurlijke pauzes in je presentatie en voorkom je dat je je publiek overweldigt.
2. Vraag collega’s om hulp
Als ‘te snel spreken’ iets is waar je vatbaar voor bent, wees dan niet bang om het je teamgenoten, collega’s, of iemand in je publiek te vertellen en die te vragen om af en toe een seintje te geven als je weer in een hogere versnelling gaat. Bijvoorbeeld door even te zwaaien. Laat ze weten dat je probeert langzamer en duidelijker te spreken, en de kans is groot dat ze je graag zullen helpen: “Soms praat ik een beetje te snel. Als ik te gehaast ga spreken en onduidelijk word, kan je het me dan laten weten?”
3. Praat als een slak
‘Praten als een slak’ is een geweldige oefening voor mensen die hun spreektempo willen vertragen. Het maakt je namelijk meer bewust van de snelheid waarmee je je verhaal doet.
Kies een zin, zoals “Ik zou graag oefenen om mijn impact te vergroten.”
Zeg deze zin wanneer je alleen bent, hardop tegen jezelf.
Hierna herhaal je hem nog eens, maar deze keer HEEL veel langzamer, in slakkengang. Pauzeer dan even bewust.
Herhaal vervolgens de zin nog eens, waarbij je deze keer je slakkengang nog verder vertraagt. Zeg het dan nog eens op je natuurlijke snelheid. Je zult merken dat je spreektempo vanzelf trager wordt. Dit kan een bijzonder nuttige oefening zijn om te doen voor een presentatie.
Als je dit vaker oefent zul je merken dat het veel natuurlijker wordt om langzamer te praten. Als je het langzamer praten eenmaal onder de knie hebt, neem dan even de tijd om het gevoel en de betekenis achter je woorden goed tot je door te laten dringen. Je zult merken dat het een kalmerend effect heeft. Dat het je wellicht zelfvertrouwen kan geven en helpt om beter contact te maken met je luisteraar.
Succes!