Kun je niet helder nadenken? Hoe stress voor verwarring zorgt

Share

We kennen ze allemaal – die momenten waarop je brein gewoon niet wil functioneren. Een mentale mist vertroebelt je geheugen, je gedachten vertragen en je raakt gedesoriënteerd. Je reactiesnelheid vermindert, de kwaliteit van je besluiten vermindert en je hebt geen idee waar je die autosleutels hebt gelaten!

Heb je je ooit afgevraagd waarom je brein soms lijkt te ‘bevriezen’ op momenten dat je juist helderheid nodig hebt? Je bent niet de enige. 

Lees verder om te begrijpen waarom druk, zorgen of alledaagse spanningen voor verwarring kunnen zorgen en ontdek nuttige tips om de mentale mist op te laten klaren.

Hoe hangen verwarring en stress samen?

Stress komt in alle vormen en maten en is een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Je hoeft geen extreme gebeurtenissen mee te maken om de impact ervan te voelen, wat het lastig maakt om te begrijpen waarom je brein niet presteert zoals je gewend bent.

Een goed voorbeeld is de druk die we onszelf opleggen. Als je een multitasker bent, weet je precies wat ik bedoel.

Stel je een doorsnee werkdag voor. Je haast je om projectdeadlines te halen terwijl je telefoontjes beantwoordt, klanten begroet en op e-mails reageert. Misschien belt je kind, partner of de monteur – omdat je niet alleen een werknemer bent, maar ook ouder, partner en eigenaar van een (op dat moment kapotte) auto.

Het jongleren met verschillende verantwoordelijkheden of het oppakken van te veel taken tegelijk kan behoorlijk belastend zijn voor je hersenen. De stress van dit alles maakt het moeilijker om te focussen, wat kan leiden tot verstrooidheid, chaotische gedachten en een gevoel van desoriëntatie.

Kortom: het maakt je verward.

In een tijd waar hectiek en concurrentie de overhand lijken te hebben, merk je vaak pas te laat dat je te veel hooi op je vork hebt. Daarom heb ik de Stress Coaching kaart ‘In de war raken’ ontwikkeld.

Drie tips om weer helderheid te krijgen

Als je vaker verward bent geweest in stressvolle situaties, weet je dat het antwoord moeilijk te vinden kan zijn. Hoe harder je probeert je te herinneren waar je die sleutels hebt gelegd, des te moeilijker het antwoord te vinden lijkt.

Gelukkig zijn er nuttige manieren om te zorgen dat die mentale waas opklaart. Hieronder volgen mijn top 3 coaching tips.

1. Herstel de werkelijkheid

Deze oefening is bedoeld om je focus van ‘denken’ naar ‘voelen’ te verplaatsen. De volgende keer dat je je verward, verbijsterd of gedesoriënteerd voelt, houd dan je handen onder koud stromend water. Concentreer je op hoe het aanvoelt op je huid: de temperatuur, de beweging, de druk van het water.

Je aandacht richten op sensaties in plaats van op het worstelen met gedachten kan je gevoel van helderheid herstellen. Het kan je geest ontwarren en je kunt weer verder.

Als stromend water niet beschikbaar is, kun je ook je handpalmen stevig tegen elkaar wrijven om warmte te creëren. Ook dit helpt niet alleen om je te concentreren op een fysieke sensatie, maar stimuleert tevens de terugkeer naar het hier en nu.

2. Probeer te aarden

Probeer de volgende keer dat de verwarring toeslaat, onderstaande vijfstappenoefening om jezelf te aarden. Gebruik je vijf zintuigen om je bewustzijn naar de wereld om je heen te verplaatsen, te kalmeren en je hopelijk minder verward te voelen.

Begin met lange, langzame ademhalingen door je neus. Adem in je eigen tempo uit door je mond. Betrek vervolgens elk van je zintuigen één voor één:

KIJK om je heen: Wat zijn vijf dingen die je ziet? Herhaal in je hoofd waar je naar kijkt – een schaduw, boek of een plant.
VOEL met je lichaam: Merk vier sensaties op -denk aan je handen op je schoot, je voeten op de grond, je kleding op je rug.
LUISTER: Stem af op drie geluiden om je heen, wat hoor je? Is het een zoemende ventilator, een blaffende hond of het brommen van de koelkast?
RUIK: Merk twee geuren op – is het je koffie? Verse inkt? De bloemen op je bureau?
PROEF: Wat proef je op dit moment – is het tandpasta? Frisse lucht? Thee? Kauwgom?

3. Geef het tijd

Wanneer je onder druk staat, is niets doen wellicht het laatste waar je aan denkt.

Maar tegenstijdig genoeg kan rustig afwachten tot je verwarring voorbij gaat precies zijn wat je nodig hebt om je geest te kalmeren en je scherpte terug te krijgen.

Probeer het maar!

Nicolien Dellensen

Nicolien Dellensen, Senior Consultant and behavioral specialist and creator and owner of the ’Sphere of Influence 360º’ a comprehensive concept and (360) online tool about interactive dynamics.

Cover e-book Sphere of Influence 360º Team Kit with purple color bacjground and magenta colored text

Free Team Kit E-book

Sign up for our newsletter and improve your team’s potential with the exercises in our free Team Kit e-book.

EN