Herken je dat gevoel dat je hoofd overloopt? Hoewel je dag begon met een relatief lege agenda, lijken de uitdagingen en taken zich gedurende de dag op te stapelen.
In het begin is het te doen, maar de druk neemt toe naarmate de dag vordert. Voor je het weet word je opgeslokt door de dagelijkse projecten en de vragen van collega’s of medewerkers, terwijl je eigen ontwikkeling op de agenda stond.
Je hebt alles nog net onder controle tot je computer besluit om die laatste versie van je PowerPointpresentatie niet op te slaan. Op dat moment voelt het alsof je brein kortsluiting maakt.
Is dit iets wat jou ook regelmatig overkomt?
Dan is de Stresskaart ‘Je overweldigd voelen’ iets voor jou. Deze blog zoomt in op wat het betekent om overweldigd te zijn, hoe het je cognitief beïnvloedt en wat je kunt doen om die gevoelens te verminderen wanneer ze opkomen.
Het gevoel van overweldiging: wat betekent het?
Op het moment dat je overweldigd wordt kan het lijken alsof je verdrinkt in de gedachten en gevoelens die daarbij horen. Soms ben je niet in staat om te reageren. Alsof je wordt meegesleurd door een ruwe golf de oceaan in.
Naast dat je je ongemakkelijk voelt, lijkt het alsof alles buiten je controle ligt. Hoewel je niet altijd alle problemen kunt vermijden, zijn er wel zaken die je kunt doen om je gevoel van controle te herstellen. Dit is vooral belangrijk als je denkt dat dit gevoel je productiviteit of geluk beïnvloedt.
Maar laten we eerst inzoomen op hoe het gevoel van overweldiging je prestaties beïnvloedt.
De gevolgen van overweldiging
Het gevoel van overweldiging heeft niet alleen invloed op je gedachten en gevoelens, maar ook op je lichaam. Zo is het niet ongebruikelijk om te bevriezen of het gevoel te hebben dat je je niet kunt bewegen.
Constant in deze staat verkeren kan een breed scala aan mentale effecten veroorzaken, zoals:
- Het langzamer verwerken van informatie
- Gevoelens van verwarring
- Moeite met concentreren
- Vergeetachtigheid
- Verminderd probleemoplossend vermogen
- Snel afgeleid zijn of
- Desoriëntatie
Om te leren herkennen wanneer overweldiging je welzijn beïnvloedt, en bovengenoemde gevolgen voor te zijn, hebben we de Stresskaart ‘Je overweldigd voelen’ ontwikkeld.
Drie manieren om met overweldiging om te gaan
Het gebeurt snel om je overweldigd te voelen door de constante eisen en druk van de dag. Hoewel je misschien niet altijd kunt controleren wat er op je bord komt, zijn er manieren om het gevoel dat het boven je hoofd groeit te verminderen.
1. Werk slimmer, niet harder
Als je geconfronteerd wordt met een schijnbaar eindeloze werkdruk of constante eisen aan je tijd, reageer je vaak door harder te werken. Misschien breng je meer tijd op kantoor door of probeer je oplossingen te vinden die niet werken, wat alleen maar bijdraagt aan de stress die je ervaart.
Voordat je je mouwen opstroopt en erin duikt, kan het nuttig zijn om na te denken over waarom je iets doet; is het belangrijk, is het urgent, is het beide, of…is het geen van beide?
Onderzoek waarom je onmiddellijke reactie is om harder te werken en onderzoek of er misschien een betere manier is om het aan te pakken.
2. Voel de kamer
Een andere geweldige tip komt van mijn collega Marc Vanschoenwinkel.
De volgende keer dat je je overweldigd voelt, probeer dan ‘de hele kamer te voelen’. Verleg je aandacht naar je omgeving. Omdat je zelf deel uitmaakt van de kamer waarin je je bevindt, is deze oefening een effectieve manier om uit je hoofd te komen terwijl je toch deel blijft uitmaken van de visualisatie.
Observeer:
- De stoel waarop je zit, de zitting, de leuning, de armsteunen
- De vloer waar de stoel op staat
- De muren en ramen om je heen
- De ruimte tussen de muren en jezelf
- Alle objecten die deze ruimte innemen
Tegen de tijd dat je een paar minuten buiten je aanvankelijke gedachten hebt doorgebracht, merk je waarschijnlijk dat je je meer ontspannen voelt en minder ‘vast in je hoofd’ zit.
3. Kies één ding
Het is vaak verleidelijk om te multitasken wanneer je het gevoel hebt dat je verdrinkt. Toegeven aan deze drang maakt je echter minder productief en draagt juist bij aan je stress.
Het voor de hand liggende antwoord is om één uitdaging tegelijk aan te pakken, ongeacht hoe stressvol deze mag lijken:
- Kies een item van je takenlijst en concentreer je alleen op die taak (Het afronden hiervan of deze vooruitgang boeken is mijn enige focus op dit moment).
- Weersta de drang om iets anders op te pakken totdat je de taak afgerond hebt.
Als het voor jou net zo werkt als voor mij, zul je merken dat je stopt met stressen over alle dingen die je moet doen en in plaats daarvan productief wordt. Probeer het eens!