Koude rillingen: waarom je lichaamstemperatuur zakt door Stress

Share

Hoewel “ik krijg er de rillingen van” een bekende uitdrukking is, is stress niet het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze het spontaan koud krijgen. Koude rillingen blijken echter een veel voorkomend teken van stress. Of het nu komt door de gedachte aan die ‘zo makkelijk te voorkomen fout’ of doordat je je baas per ongeluk tegen het verkeerde been geschopt hebt.

Als je ooit de rillingen over je rug gevoeld hebt in stressvolle situaties, kan het geen kwaad om stil te staan bij de oorzaak hiervan. Hoe beter je in staat bent om stressreacties zoals een koud of kil gevoel te herkennen, hoe beter je in staat bent om de oorzaken hiervan aan te pakken.

De relatie tussen kou en stress

Als reactie op stress maakt je lichaam zich klaar voor actie. Deze ‘vecht-of-vlucht’ reactie wordt getriggerd door hormonen die zorgen dat je bloed omgeleid wordt van ‘onbelangrijke’ organen naar je spieren. Hierdoor kan je lichaam snel handelen in dreigende situaties. Dit is onder andere de reden dat gespannen spieren en een op hol geslagen hart veel voorkomende stresssymptomen zijn!

Er zijn minstens twee redenen waarom je het hierdoor koud kunt krijgen.

Ten eerste: op het moment dat je bloed wordt omgeleid naar belangrijkere organen (je hart, bijvoorbeeld), vermindert de bloedcirculatie in je ledematen. Je kan dit ervaren als koude vingers, handen of voeten.

Een tweede reden is dat je lichaam epinefrine afgeeft wanneer je schrikt of angstig bent. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en dat de doorbloeding van je vingers, handen, voeten en huid verder afneemt.

Er vinden dus meerdere processen tegelijk plaats wanneer je lichaam reageert op stress. Dit kan ertoe leiden dat jij het op een warme zomerdag, waarin je onder grote druk staat, flink wat graden koeler ervaart!

Hoe beter je in staat bent je eigen stresssymptomen te herkennen, hoe beter je in staat bent de oorzaken hiervan aan te pakken en deze symptomen te beheersen. Dat is dan ook de reden waarom ik de Stresskaart: ‘het koud krijgen’ toegevoegd heb en onderstaande tips voor je opgesteld heb.

Drie tips om met deze reactie om te gaan

Mocht je bij de gedachte aan die naderende deadline of een belangrijke vergadering je temperatuur voelen dalen, dan zijn hier enkele tips die je kunnen helpen om de rillingen de baas te worden.

1. Neem een koude douche

  • Een koude douche stimuleert je bloedsomloop; als je lichaamstemperatuur daalt pompt je hart meer bloed door je lichaam. Omdat stress zorgt voor een stijging van je bloeddruk, zal de extra doorbloeding die ontstaat door het koude water helpen om je bloeddruk weer te verlagen.
  • Het koude water zal je een goed gevoel geven! Studies hebben aangetoond dat koud water het cortisolniveau in je bloed kan verlagen en de afgifte van endorfine kan stimuleren. Als er minder stresshormonen (cortisol) en meer feel-good hormonen (endorfine) door je lichaam stromen kunnen je vecht- en vluchtreacties afnemen. Hierdoor zal je je juist weer wat warmer gaan voelen.
  • Het nemen van een koude douche kan ook een ‘mindvolle’ ervaring zijn. Als je jezelf oefent om ‘in het moment’ te zijn en de sensaties die je ervaart, worden je gedachten op een natuurlijke manier afgeleid van hetgeen je stress veroorzaakte. Let op hoe het water op je huid voelt, de temperatuur aanvoelt, het geluid dat het water maakt en kijk of dit helpt om je beter te voelen.

2. Masseer je handen

Met zelfmassage kun je vaak de doorbloeding van je handen herstellen. Het kan je bloeddruk verlagen. Als prettig bijeffect helpt het je ook om je te ontspannen, beter te slapen en je positiever te voelen.

Volg onderstaande stappen:

  • Wrijf met je duim over je handpalm in brede cirkels. Begin in het midden en werk vervolgens naar buiten toe.
  • Wrijf met lange, rechte bewegingen vanaf je knokkels naar beneden, naar je pols toe.
  • Pak een vinger vast en draai deze vinger vervolgens in cirkels, alsof je een pot roert met een kooklepel. Doe dit met iedere vinger.
  • Wrijf vanaf de basis van elke vinger naar je vingertop.

3. Vraag om een knuffel

Door menselijk contact komt oxytocine vrij. Dit staat ook wel bekend als het gelukshormoon of ‘het liefdeshormoon’. Dit hormoon kan de negatieve effecten van de cortisol en noradrenaline tegengaan die vrijkomen als je onder druk staat.

Het beste aan deze tip is dat hij gemakkelijk, ontspannend en volledig gratis is. En degene die je een knuffel geeft zal zich er ook beter door voelen. Een win-win situatie dus!

De kaartenset: ‘Stress! Herken jij de signalen?‘ is een product dat ontwikkeld is door Sphere of Influence 360. Mocht je interesse hebben in andere tips en tools die je kunt gebruiken bij fysieke reacties op stress download dan ons laatste E-book.

Nicolien Dellensen

Nicolien Dellensen, Senior Consultant and behavioral specialist and creator and owner of the ’Sphere of Influence 360º’ a comprehensive concept and (360) online tool about interactive dynamics.

Cover e-book Sphere of Influence 360º Team Kit with purple color bacjground and magenta colored text

Free Team Kit E-book

Sign up for our newsletter and improve your team’s potential with the exercises in our free Team Kit e-book.

EN