Waarom je moet giechelen als je nerveus bent

Share

Barst jij ook weleens in lachen uit op de meest ongepaste momenten? Wanneer je iemand ziet struikelen bijvoorbeeld, of als een collega een mislukte grap maakt? 

Soms zijn situaties eigenlijk helemaal niet grappig, maar liggen we toch in een deuk. Wetenschappers beweren zelfs dat dit het geval is in 80% van de situaties waarin we moeten giechelen. Hoe komt dat toch? 

Het antwoord hierop lijkt ‘stress’ te zijn.  

In dit artikel onderzoek ik wat het verschil is tussen ontspannen lachen en nerveus giechelen. Dit, om te ontdekken waarom je in lachen uit kan barsten als je zenuwachtig bent of je ongemakkelijk voelt. Daarbij geef ik je ook drie tips die kunnen helpen om het gegiechel in de kiem te smoren in situaties waarin dit niet uitkomt.

De relatie tussen stress en giechelen 

In mijn eerdere blog over de Stresskaart ‘Je gevoel voor humor verliezen’ beschreef ik dat lachen vaak een geweldig medicijn is. Een goeie lachbui vertraagt niet alleen een te snelle hartslag, maar kan – door de endorfines die vrijkomen – ook stress verminderen. 

Bovenstaande gaat echter niet op wanneer je nerveus moet lachen. In dat geval span je vaak juist je spieren aan, waardoor je je eerder meer gestrest voelt.  

Giechelen blijkt voor sommigen een beschermingsmechanisme te zijn. Het ontstaat instinctief, vaak uit de onbewuste angst dat iemand anders fysiek of emotioneel pijn heeft. Mocht dat vreemd klinken, denk dan eens aan de ‘Milgram Experimenten’. In deze beruchte experimenten uit de jaren 60 werden de emotionele reacties van nietsvermoedende proefpersonen onderzocht die dachten dat ze een onzichtbaar slachtoffer een elektrische schok gaven. Wanneer de proefpersoon op een knop drukte veinsde diens ‘slachtoffer’ (een acteur) een pijnreactie door het uit te schreeuwen van pijn. Hierbij ontdekten de onderzoekers iets opvallends. Hoewel sommige van de ‘schokkers’ duidelijk overstuur raakten, waren er ook anderen die naar verluidt juist begonnen te lachen. 

Nerveus gegiechel kan dus een teken zijn van schrik, verwarring of onhandigheid. Hoewel het niet altijd makkelijk te herkennen is, is het vaak een teken dat iemand zich ongemakkelijk voelt. 

4 nadelen van giechelen uit ongemak

Zoals de meeste van ons weten, kan een slecht getimede lachbui een paar nadelen hebben. Naast het feit dat het onvolwassen of wreed over kan komen kan het ervoor zorgen dat:  

  1. De gevoelens van anderen gekwetst worden.
  2. Mensen zich minder snel kwetsbaar op zullen stellen. 
  3. Het meetings, werk en gesprekken verstoort. 

Genoeg redenen om met deze Stressreactie aan de slag te gaan als het op jou van toepassing lijkt. 

3 manieren om zenuwachtig lachen tegen te gaan 

Hieronder een paar effectieve manieren om je gegiechel te onderdrukken op die momenten dat het ongepast is. 

1.  Zoek afleiding 

Ongepast giechelen gebeurt per definitie wanneer het niet uitkomt. Misschien is het midden in een gesprek, of halverwege een vergadering.  

Door een afleiding te zoeken/creëren richt je je aandacht ergens anders op en lukt het vaak om het succesvol in de kiem smoren. 

Mocht je de drang om te giechelen op voelen komen, probeer dan deze dingen: 

  • Kies een letter uit het alfabet en zoek in de kamer naar voorwerpen die met die letter beginnen. Of zoek voorwerpen van een bepaalde kleur – wat voor jou het beste werkt. 
  • Knijp jezelf zachtjes in bijvoorbeeld je hand, arm of been terwijl je in gedachten je favoriete liedje zingt. 
  • Tel terug vanaf 100 in veelvouden van 3. 
  • Spreek met jezelf een andere actie af die niet te opvallend is, maar in een seconde succesvol afleidt.

2.  Gebruik de ‘Als…..Dan-methode’ 

De ‘Als……Dan-methode’ is een beproefde coaching strategie die je helpt om koers te blijven houden als je obstakels tegenkomt. Als het bijvoorbeeld jouw doel is om niet te giechelen, is het effectief om vooraf duidelijke afspraken met jezelf  te maken over welk specifieke gedrag je op dat moment wilt vertonen in plaats van giechelen.  

Een voorbeeld van zo’n afspraak met jezelf is: 

Als ik voel dat ik in deze vergadering zou moeten lachen, dan ga ik op zoek naar voorwerpen met de kleur blauw.” 

‘Als….Dan’ afspraken werken het beste als je van tevoren nadenkt over jouw triggers. Een paar veelvoorkomende triggers bij nerveus lachen zijn: 

  • Je ongemakkelijk voelen bij nieuwe mensen 
  • Emotionele confrontaties, of 
  • In grote groepen zijn. 

3. Oefen met Mindful ademhalen

Vaak kun je zenuwachtig lachen tegenhouden door bewust of mindful te ademen. Dit is een tweeledige strategie; het leidt je af, en maakt je moeilijker om te lachen. 

Als je voelt hebt dat je gaat giechelen, sluit dan je mond en adem in door je neus. Adem diep in vanuit je buik om je adem te vertragen. Adem vervolgens langzaam uit terwijl je tot tien telt. 

Als je bang bent dat je er op dat moment knullig uitziet, laat dan je blik naar de grond zakken terwijl je mindful ademt. Deze oefening voelt in het begin misschien niet zo natuurlijk, maar als je regelmatig oefent kan je echter snel een pro worden in deze vorm van bewust ademhalen en wellicht de neiging om te gaan giechelen succesvol onderdrukken. 

Nicolien Dellensen

Nicolien Dellensen, Senior Consultant and behavioral specialist and creator and owner of the ’Sphere of Influence 360º’ a comprehensive concept and (360) online tool about interactive dynamics.

Cover e-book Sphere of Influence 360º Team Kit with purple color bacjground and magenta colored text

Free Team Kit E-book

Sign up for our newsletter and improve your team’s potential with the exercises in our free Team Kit e-book.

EN