Waarom je pijn in je buik krijgt als je nerveus bent

Share

Je hebt het vast weleens gehad in stressvolle situaties: het gevoel dat je maag omdraaide. Misschien was het voor je een interview had of examen moest maken, of net voor je jaarlijkse functioneringsgesprek. Van die momenten dat het helemaal niet uitkomt, maar je die knoop in je maag steeds meer voelt samentrekken. 

Bovenstaande reactie illustreert perfect hoe nauw je hersenen en darmen met elkaar verbonden zijn! 

Hoewel ‘vlinders in je buik’ voor een belangrijke event vaak als gezonde spanning voelen (soms zelfs aangenaam kunnen zijn) is pijn in je buik als je stress ervaart eigenlijk nooit welkom. Als je bekend bent met dat nare, overheersende gevoel, dan is de Stresskaart: ‘Pijn in je buik krijgen’ de kaart voor jou.  

In deze blog leg ik uit wat er op die momenten in je lichaam gebeurt en geef ik je drie tips om van die knoop in je buik af te komen. 

Wat veroorzaakt de pijn in je buik? 

Om stress gerelateerde buikpijn te begrijpen, helpt het om iets meer te weten over je spijsverteringsstelsel, ook wel maag-darmstelsel genoemd. Deze groep organen, die 

verantwoordelijk is voor het metabolisme van alles wat je eet en drinkt (het omzetten van voeding naar energie), heeft zijn eigen enterische zenuwstelsel. Je enterisch zenuwstelsel regelt de spijsvertering zonder bewuste controle. 

Maar…wat gebeurt er als je onder stress staat? 

Wanneer je hersenen een gebeurtenis waarnemen die als potentieel bedreigend ervaren wordt, laten ze stresshormonen los die worden opgepikt door dit enterisch zenuwstelsel. In wezen vertellen je hersenen je lichaam dat er dringender zaken zijn dan je spijsvertering en stuurt je resources naar andere functies. 

In plaats van bloed naar je darmen te sturen, bereidt je lichaam zich voor om te overleven: 

 • Je hartslag gaat omhoog 
 • Je bloeddruk stijgt 
 • Je ademhaling versnelt. 

Dus, als je je antwoorden repeteert voor die lastige klantenvraag of je je haar goed doet voor dat belangrijke interview, sturen je hersenen het bloed weg van je maag naar plekken die je helpen om te focussen. 

Dat is wat aanvoelt als “een knoop”. 

1. Kalmte Visualisatie 

Visualisaties kunnen erg nuttig zijn wanneer je je probeert te ontspannen in een stressvolle situatie. Door jezelf in kalme staat te visualiseren, kun je een mentaal beeld creëren om naar terug te keren in stressvolle situaties. 

 • Sluit je ogen 
 • Adem zachtjes en diep in en uit 
 • Stel je voor dat je een situatie die je normaalgesproken zenuwachtig maakt rustig en kalm aanpakt. 

Je zou je kunnen voorstellen dat je ontspannen en geconcentreerd bent en geweldig werk levert. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het gebruik van visualisaties die je helpen om je buik of lichaam meer te ontspannen. 

2. Ga rechtop zitten 

Krimp je weleens ineen als je de pijn in je buik voelt aankomen? Je bent niet de enige! 

Wij reageren vaak op buikpijn door ons kleiner te maken, voorover te leunen 

of zelf onszelf op te rollen in een foetushouding – het is instinctief. 

Een manier om van die knoop in je maag af te komen is door precies het tegenovergestelde te doen: rechtop te gaan zitten en je schouders recht te houden. Probeer eens de volgende stappen: 

 • Ga rechtop zitten en sluit je ogen. 
 • Stel je voor dat er een touwtje aan je hoofd zit en dat iemand dit omhoog trekt. 
 • Duw je borst iets naar voren terwijl je inademt door je neus; je schouders zullen dan vanzelf naar achteren en naar beneden gaan. 
 • Als je uitademt door je mond, voelt het alsof je al je spanning wegblaast. 
 • Herhaal deze stappen waarbij je je schouders zo hoog als je kunt optilt bij elke inademing (hiervoor moet je je spieren aanspannen). Telkens als je uitademt, laat je je schouders weer zakken en ontspan je ze weer. 

3. Neem een warm bad 

Een beetje warmte is een geweldig middel voor alle soorten van buikpijn. Of het nu komt van een kruik of een ontspannend bad. 

Als je maag verkrampt is, neem dan een warme douche of een warm bad. Het warme water zal je spieren ontspannen en de pijn wegnemen. 

Nicolien Dellensen

Nicolien Dellensen, Senior Consultant and behavioral specialist and creator and owner of the ’Sphere of Influence 360º’ a comprehensive concept and (360) online tool about interactive dynamics.

Cover e-book Sphere of Influence 360º Team Kit with purple color bacjground and magenta colored text

Free Team Kit E-book

Sign up for our newsletter and improve your team’s potential with the exercises in our free Team Kit e-book.

EN