Huilen: een natuurlijk hulpmiddel bij stress (en waarom we ons daarna beter voelen)

Share

Voelde je je ooit opgelucht na een stevige huilbui? Of had je een beter gevoel over die ruzie, vergissing of belediging nadat je je tranen gedroogd had? 

Het blijkt dat er veel te zeggen valt voor huilen. Hoewel veel mensen het nog steeds als een teken van zwakte zien of als iets om je voor te schamen voelt, lijkt het echter dat mensen die makkelijk hun tranen laten lopen misschien iets op het spoor zijn.  

Tijdens de research voor deze blog was ik behoorlijk verrast toen ik ontdekte hoeveel voordelen er aan huilen zitten. Wist je bijvoorbeeld dat tranen hormonen vrijmaken waardoor je je goed gaat voelen? Denk aan oxytocine (het ‘liefdes’-hormoon) en leucine-enkefaline, de natuurlijke pijnstiller van het lichaam. Of dat huilen volgens klinisch psychologen een teken van genezing is? 

In dit artikel onderzoek ik waarom het laten lopen van je tranen emotioneel en lichamelijk rustgevend kan zijn. Vooral in tijden van grote stress blijkt huilen een gezonde uitlaatklep. Daarnaast geef ik tips om je tranen tegen te houden als het gewoon niet het juiste moment is. 

Waarom we huilen als we gestrest zijn 

Er is veel onderzoek gedaan om te ontdekken wat er gebeurt als we huilen en waarom we het überhaupt doen. Wat de resultaten onthullen is behoorlijk fascinerend. 

Zo blijkt er dat er eigenlijk drie soorten tranen zijn: 

  • Basale tranen – die onze ogen vochtig houden en beschermen (deze worden bijna de hele tijd door geproduceerd). 
  • Reflex tranen – die een reactie zijn als onze ogen geïrriteerd raken (bijvoorbeeld door een stofje dat in je ogen komt), en  
  • Emotionele tranen – die toxines en stresshormonen zoals cortisol bevatten.  

Al deze tranen worden uitgescheiden door dezelfde (lacrimal) klier. Emotionele tranen komen echter van een andere bron dan de eerste twee soorten. Terwijl reflex tranen worden opgewekt door het ooggebied dat geïrriteerd is, komen emotionele tranen uit het limbisch systeem. Dit is waar we emoties verwerken zoals pijn en droefheid. 

De voordelen van huilen 

Huilen is een volkomen normale reactie op stressvolle situaties. Misschien wel een van de gezondste reacties die je kan hebben! Emotionele of stress-gerelateerde tranen hebben een heilzame werking wanneer je onder druk staat: 

  • Tranen zijn een manier waarop je lichaam stresshormonen uitscheidt die zich zouden ophopen wanneer je onder druk staat. Deze chemische stoffen, waaronder cortisol, kunnen veel gezondheidsproblemen veroorzaken als je lichaam ze te lang vasthoudt. 
  • Huilen is een gezonde uitlaatklep voor negatieve gevoelens die je anders misschien binnenhoudt of onderdrukt. Het onderdrukken van emoties is een coping stijl waarvan studies hebben aangetoond dat het kan bijdragen aan het verslechteren van je immuunsysteem, gezondheid van je hart en je algehele mentale welzijn. 
  • Huilen verlaagt je mangaangehalte; een element dat leidt tot prikkelbaarheid, stress en agressief gedrag. 
  • Tenslotte tonen studies aan dat huilen hechtingsgedrag kan versterken en kan helpen om de verbinding met anderen aan te gaan. Daarnaast moedigt het de mensen om je heen aan om zich in jou in te leven en steun te bieden. 

Om al deze redenen maakt de: ‘In tranen uitbarsten’-kaart onderdeel uit van de Stresskaarten die ik ontwikkeld heb.

3 manieren om je tranen te stoppen 

Als huilen dan zo louterend is, heb je dan nog coaching tips nodig om je tranen in te houden?  

Natuurlijk zijn er momenten waarop een huilbui minder goed uitkomt. Net als met veel andere coping strategieën uit onze Stresskaarten kan je soms je reactie beter even uitstellen.  

Bijvoorbeeld als je bij een klant bent of een paar minuten verwijderd van een belangrijke vergadering. Onderstaande tips kunnen je dan helpen om de waterlanders uit te stellen tot een geschikter moment.

1. Neem letterlijk een stap terug 

“Hij maakt me aan het huilen!” of “Zij kwetst mijn gevoelens!”, zijn uitspraken die je vaak hoort van betraande kinderen. Maar naarmate we opgroeien beseffen we dat dat niet helemaal juist is.  

Hoe dat komt? 

Gedragspsycholoog Jerry Bubrick vat het mooi samen: “Het is niet hetgeen de andere persoon zegt wat je aan het huilen maakt,” legt hij uit. Het gaat er meer om hoe je het interpreteert.  

Als gevoelens van pijn of frustratie zorgen dat de tranen in je ogen branden, raadt Bubrick aan om afstand te creëren tussen jezelf en de persoon die je van streek maakt. Neem letterlijk een stapje terug en kies ervoor om je niet uit het veld te laten slaan.  

Het zal je verbazen hoe vaak dit al genoeg kan zijn om jezelf af te leiden.

2 Houd je hersens voor de gek 

Heb je weleens gehoord van gezichtsfeedback? Hierbij gaat men ervan uit dat je gezichtsuitdrukkingen invloed kunnen hebben op hoe je emoties cognitief verwerkt. 

Een studie van de Columbia University waarin deze theorie werd onderzocht, rapporteerde bijvoorbeeld dat deelnemers die een enge video bekeken, minder intense emoties voelden wanneer ze de instructie kregen om niet te fronsen tijdens de vertoning hiervan.  

Soortgelijke resultaten werden gevonden bij onderzoek waaruit bleek dat gesimuleerde tranen in de ogen van deelnemers samenhingen met sterkere gevoelens van droefheid. Alleen al het bevochtigen van mensen hun wangen met neptranen bleek genoeg om te zorgen dat 53,8% van de proefpersonen zich ongelukkig ging voelen. 

Gebaseerd op dit onderzoek is het neutraal houden van je gezicht een manier om die vloedgolf van ongewenste tranen tegen te houden. De volgende keer dat je de drang voelt om te huilen terwijl het eigenlijk niet uitkomt, probeer dan de triggers die tot tranen leiden te vermijden: 

  • Laat je wenkbrauwen zakken 
  • Stop met fronsen, en 
  • Ontspan je mond. 

3. Doe het tegenovergestelde 

Wat als de bovenstaande tips niet werken voor jou?  

Probeer dan je tranen te stoppen door een actie te ondernemen die het compleet tegenovergestelde is van huilen. Zoals lachen! Zoek een goede mop op internet of bekijk een grappige video! 

Gegevens tonen aan dat lachen onze stemming en emotionele gezondheid kan verbeteren. Ook blijkt het een positieve invloed te hebben op de manier waarop we door anderen worden waargenomen. Maar het is vooral een briljante manier om te voorkomen dat je gaat huilen. Zodoende kun je je tranen bewaren voor een passender moment.  

Glimlach of lach dus gerust en wees niet bang dat je je gevoelens onderdrukt of verinnerlijkt. Je doel is alleen om je ter plekke rustiger te voelen, zodat je je gevoelens later kunt verwerken – op een plek die geschikter is. 

Nicolien Dellensen

Nicolien Dellensen, Senior Consultant and behavioral specialist and creator and owner of the ’Sphere of Influence 360º’ a comprehensive concept and (360) online tool about interactive dynamics.

Cover e-book Sphere of Influence 360º Team Kit with purple color bacjground and magenta colored text

Free Team Kit E-book

Sign up for our newsletter and improve your team’s potential with the exercises in our free Team Kit e-book.

EN